Wednesday, April 21, 2010

Wordpress jako CMS? Proč ne!

Dostal jsem zakázku vytvořit víceméně statické stránky, musejí ale být později administrovatelné přes web bez mé pomoci. Přemýšlel jsem, jestli to udělám v CakePHP, ale nakonec mi přišel jednodušší nějaký Content Management System (CMS). Hodně jsem slyšel o Wordpressu, ale to je systém především na správu blogu nebo internetového magazínu. Půjde nasadit i na statický web? Přišel jsem na to, že jde a velmi dobře.

Wordpress je open-source systém, který běží na PHP a MySQL, takže ho nainstalujete na každý běžný server. Instalace byla až trapně jednoduchá. Nakopíroval jsem tam soubory, zobrazil stránku v prohlížeči a Wordpress mě vedl vším nastavením za ručičku. Defaultně se ale Wordpress chová jako blogovací systém, na první stránce máte seznam posledních blogpostů. Jde tomu ale snadno pomoct. Wordpress podporuje dva typy příspěvků - Posts a Pages. Vás zajímají Pages, statické stránky. A v poslední verzi Wordpressu lze v nastavení zvolit jednu Page jako výchozí - seznam posledních blogpostů je pryč. Opět přes webové nastavení Wordpressu odstraníte widgety typické pro blog (archiv příspěvků, poslední kometáře) a přidáte widget se seznamem statických stránek, který bude vaše menu. A máte základ vaší webové stránky hotov.

S tím, že webová stránka beží na Wordpressu jsem najednou získal spoustu věcí navíc:

  • pěkné a přehledné administrační rozhraní
  • web je přístupný vyhledávačům a je validní
  • jednotlivé stránky mají pěkné URL
  • snadné nahrávání souborů a obrázků
  • přístup k rozsáhlé databázi pluginů a užitečných widgetů
O pluginech se rozepíšu více. V průběhu vývoje si zákazník vzpomene, že chce na stránkách třeba kalendář. Stačí projít databázi pluginů a vybrat si nějaký z mnoha kalendářů. Já si vybral jeden dobře vypadající a včetně administrace. Pluginy jsou otestované, funkční a ušetří vám spoustu práce. Pokud chcete Wordpress používat jako CMS, doporučuji plugin CMS. Předělá administrační rozhraní tak, že je orientován na Pages. Posts jsou potlačeny. A přidá do admin rozhraní další vychytávky typické pro správu CMS. 

Říkáte si, že to je všechno pěkné, ale chcete mít pod kontrolou design stránky? Wordpress na to myslí. Především má databázi témat, kde jedním klikem obléknete Váš web do pěkného hávu. Někdy ale chcete se na designu vyřádit sami. Nejlepší je vybrat si podobné téma Vašim představám a upravit ho. Můžete to dělat  přes skvělé administrační rozhraní, na soubory přes FTP nemusíte vůbec šáhnout. Až na úpravu témat potřebujete znalost HTML, CSS a trochu PHP programování. Na ostatní činnosti to vůbec není potřeba. Takže vytvořit web s Wordpressem zvládne i středně pokročilý uživatel webu bez programovacích znalostí.

S Wordpressem jsem spokojen, web je snadno rozšiřitelný a ušetřil mi spoustu času. Ne nadarmo ho k září 2009 používalo 202 miliónů webů na celém světě a to číslo pořád roste. Podívejte se, jak můj web nakonec vypadá a tady je screenshot z administračního rozhraní: