Tuesday, October 23, 2012

Česká programátorská klávesnice pro Mac

Už dlouho používám layout klávesnice "Česká programátorská" (Czech Programmers). Vývojář totiž potřebuje psát znaky jako []{}<>'#$ a to hodně a rychle. Ale také potřebuje psát znaky jako ěščřžýáí, protože o vývoji je potřeba komunikovat hezky česky. Jsou v podstatě 3 způsoby jak to řešit:
  • přepínat mezi anglickou a českou - po delším používání to je neskutečná otrava, každé přepnutí bolí, protože to je změna kontextu. Musím myslet na to, kterou klávesnici zrovna mám nebo sledovat ikonku jazyka. I v českém e-mailu chci psát třeba smajlíky a musím přemýšlet, jak se tyhle znaky na aktuální klávesnici píšou. Chyby jsou časté, takže to pak člověk vzdá a míň důležité e-maily a chaty píše "cesky".
  • používat klávesové zkratky pro speciální znaky na české klávesnici - lepší varianta, naučit se ty zkratky nedá tolik práce. Ale vývojář potřebuje více speciální znaky než háčky. Dlouhodobě to programování zpomaluje. Také zkuste přijít do internetové kavárny v zahraničí - pouze se znalostí české klávesnice budete mít s e-mailem problém.
  • Česká programátorská klávesnice - podle mě ideální kompromis mezi dvěma předchozími variantami: je to anglická klávesnice a když zmáčknete ALT, je to česká. Máte jenom jednu klávesnici, nepřepínáte. A protože háčky potřebujete méně častěji, psaní háčků přes ALT tolik nezpomaluje. Nevýhodou je dostupnost jenom pro Windows a Linux. A to se dnes mění.
Nastoupil jsem nedávno do firmy Inmite, kde většina zaměstnanců má po vzoru Googlu jablečné přístroje. A při prvotním nastavování mě nejvíc štvala klávesnice. Googlil jsem českou programátorskou, ale kde nic tu nic. Tak jsem si stáhnul pěkný program Ukelele a v něm vytvořil první českou programátorskou klávesnici pro Mac OS:

Stahujte zde (verze 0.2)

Featury:
  • plnohodnotná anglická (US) klávesnice jako základ
  • při stisknutí ALTu se píšou háčkovaná a čárkovaná písmena
  • funguje samostatná klávesa pro háček a čárku pro psaní např. ďťň
  • ALT+SHIFT+háčkované písmeno udělá velké háčkované písmeno
Co chybí:
  • ostatní znaky na české klávesnici, speciální znaky stejně píšu přes anglickou
Jak nainstalovat:
  1. Zkopírujte soubor s klávesnicí do /Library/Keyboard Layouts
  2. Zvolte klávesnici v System Preferences → Language & Text → Input Sources
Klávesnice je raná betaverze, dejte vědět jak to funguje v komentářích.

11 comments:

  1. Díky moc! Tahle klávesnice je excelentní počin.

    ReplyDelete
  2. Pouze upozorňuji, že všechny znaky []{}<>'#$ (a mnoho jiných) lze velice pohodlně psát i na standardní české klávesnici (AltGr+F [, AltGr+G ], AltGr+B {, AltGr+N }, AltGr+, <, AltGr+. >, ', AltGr+X #, AltGr+ů $). Alespoň ve Windows to tak je. Vím, že linux má jiný layout. To proto, že standardní česká klávesnice Nemá normované rozložení pro přepínač AltGr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasně, vím že jde znaky jako []{}<>'#$ psát přes AltGr na české klávesnici. Jde o to, že vývojáři píšou tyto znaky častěji než háčky a čárky. Takže je efektivnější tyto znaky psát rovnou a naopak háčky a čárky přes AltGr.

      Delete
    2. No já používám QWERTY a tam napíšu vše úplně hravě.
      Programuji již mnoho let a nikdy jsem nepotřeboval jinou klávesnici.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Moc d2kuji, chci říct děkuji... Bude to chtít trochu zvykání, ale myslím, že potom mi ušetří spousty nepříjemného přepínání jazyka.

    ReplyDelete
  5. Funguje i na macOS Sonoma v roce 2024, ale je potreba restartovat Mac.

    ReplyDelete
    Replies
    1. je potreba restartovat mezi kroky 1. a 2.

      Delete
    2. Jo a to menu je v novych System Settings v Keyboard -> Text Input -> Edit... -> "+" vlevo dole -> uplne dole vlevo Others -> Czech Programmers

      Delete