Friday, April 22, 2011

Dlužníček - jak to vzniklo a moje plány

Dlužníček (v angličtině Settle Up) je Android aplikace pro správu dluhů a výdajů v rámci nějaké skupiny. V tomto článku nebudu popisovat aplikaci jako takovou (to si můžete přečíst na webu aplikace), ale popíšu vznik, kde jsem teď a co plánuji do budoucna.

Jak mě to napadlo? Problém "bordelu v účtech" jsem řešil už hodněkrát. Především na výletech našeho Tulák Hawai Clubu. Tento semestr studuji předmět KO - Kombinatorická Optimalizace. Je to docela obtížný předmět a spoustu lidí mělo problém vymyslet vhodné téma semestrálky. Měli jsme si vymyslet něco "ze života", kde by se řešil nějaký optimalizační problém. Vymyslel jsem si problém "rozpočítávání peněz" a v zadání zmínil, že by se to dalo implementovat jako Android aplikace, kdybych vymyslel nějaký rozumný algoritmus (ostatní semestrálky píšou v MatLabu).

Přišla obávaná první konzutace, kde cvičící obvykle zadání ztíží, někdy až tak že z toho je rázem úplně jiný problém. Můj cvičící se chytil myšlenky Android aplikace a navrhl ztížení - platby musí být možné zadat jen pro některé členy a musí být možno nastavit tolerance transakcí. Poradil taky se základním algoritmem na "kdo má komu kolik poslat". Přemýšlel jsem o algoritmu a přišel na vylepšení, které opravdu vždy vrátí minimální počet transakcí mezi účastníky. V tom mě to chytlo. Android mě baví, spoustu zkušeností jsem nabral celoroční prací pro startup Bondaii. Kreslil jsem si obrazovky a hrál si s ikonkami a texty. První verze byla za pár dní hotová. Hodně těžké bylo vymyslet správný název aplikace - je to dost důležité pro budoucí úspěch. S prvními screenshoty jsem šel za dvěma Americkými kamarádkami a dost důkladně jsme probírali možné varianty jmen. Nakonec vyhrálo slangové Settle Up (používá se hlavně když zavírají bar a barman chce po všech aby zaplatili svoje účty). To ale není moc známé slovo pro lidi, kteří nejsou native speakeři. Pro češtinu jsem proto vymyslel Dlužníček (ano, Poledníček byla moje inspirace), protože předpokládám že počáteční skupina uživatelů bude hlavně z Česka.

Jak jsem měl jméno, začalo mě to bavit čím dál víc. Aplikace konečně začínala být použitelná. Vydal jsem jí v den Piva s Googlem, protože jsem potřeboval prvotní feedback od účastníků. Dostal jsem návrhy hlavně na malá vylepšení UI, která jsou ale velmi důležitá. Tyto maličkosti jsou to, kvůli kterým máte aplikaci rádi a budete ji doporučovat dál. Dnes jsem vydal verzi s těmito vylepšeními a rozjel trochu marketing. Chci si na aplikaci vyzkoušet, jak správně marketovat Android aplikaci jako správný solopreneur (inspirací mi byla přednáška o solopreneurshipu v eClubu ČVUT). Takže jsem zřídil web, Facebook, Google Group a Twitter. Experimentuji taky s mobilní reklamou AdMob. Mám reklamu ve své druhé aplikaci GPS Averaging, dokonce i něco málo vydělává. AdMob má nyní skvělou funkci - House Ads. Můžete nastavit, že např. 50% zobrazených reklam bude reklama na jinou vaší aplikaci. A je to zdarma. Takže už směle inzeruji Dlužníčka. Opravdu jsem zvědavý, jak poroste zájem o aplikaci. Přihlásil jsem se s aplikací do soutěží aDevCamp App Contest a AppParade.

Co plánuji dál? Hlavní featura aplikace, na kterou se chci zaměřit je podpora více skupin. Často se pohybujete ve více sociálních skupinách a vedete si dluhy uvnitř těchto skupin. To bude hotové brzy. Potom už bude aplikace připravená na další velkou featuru - online skupiny. Proč by si měl každý vést dluhy sám? Např. na výletě pak budou moci platby zadávat různí členové skupiny z různých mobilů a vše se bude automaticky synchronizovat přes internet (i s buzzwordem Cloud Sync, server plánuji na AppEnginu). I online skupiny budou dále fungovat offline a budou se synchronizovat až budete online (v zahraničí můžete být bez netu). Tím se podle mě aplikace stane opravdu cool.

To ale není všechno. Až budu psát server, budu psát API hezky RESTful, abych mohl potom API k datům zveřejnit. Pak bude moci kdokoli napsat iPhone klienta, mobilní stránky, Chrome extension atd. A tím by se mohla aplikace slušně rozšířit. Až bude mít aplikace dost uživatelů, plánuji na ní taky něco vydělat. Aplikace bude ale vždy free. Plánuji integrovat AdMob reklamu a v menu nabídnout odstranění reklamy za nějakou malou částku (technicky přes In-App Billing).

Tak co myslíte? Má aplikace šanci se prosadit? Uvítám názory v komentářích.

4 comments:

  1. Právě jsem se vrátil z výletu v Bretani, kde jsme s přáteli aplikaci hojně využívali a díky ní jsme finanční otázky vůbec nemuseli řešit. Skvělá práce! Jako zlepšení bych uvítal možnost exportu přehledu plateb do tabulky v Google Docs.

    ReplyDelete
  2. Ahoj, jsem rád že se aplikace líbí. Export do Google Docs přímo neplánuji, ale brzy zveřejním API k online skupinách. Kdokoli (třeba ty) bude moci takovou funčnost napsat.

    ReplyDelete
  3. Zdá se, že po roce je většina plánovaných věcí splněna, aplikace běhá vcelku spolehlivě (jen občas pozlobí synchronizace, když tam zadávám ostaní chaoticky, měním jména a pak je zaqse mažu). Každopádně gratuluju! Pravděpodobně koupím verzi bez reklam. Cena je snesitelná.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo Dlužníček je nakonec moje diplomka tak na tom dělám intenzivně. Dneska vydám verzi s funkcí import/export na SD kartu. Jinak pokud se ti nějak podaří nasimulovat to "zlobení" synchronizace na nové skupině tak, abych to mohl zopakovat tak bych byl moc vděčný, mohl bych to pak opravit.

      Delete