Friday, August 27, 2010

Jak používat Facebook bez webu facebook.com

Facebook (FB) v dnešní době jede. Kdo na něm není, ochuzuje se o spoustu zajímavých informací nejenom od svých kamarádů. Na Facebooku mi ale vadí čas strávený na jejich webu. Využívají spoustu sociálních technik, které uživatele nutí být na webu co nejdéle = větší zisk z reklamy. Uživatel tak snadno podlehne "lajkování" stránek "které by se mu mohly líbit", "friendování" přátel, "které by mohl znát", hraní blbostí, které hrají jeho kamarádi atd. Tím ale já nechci trávit čas - chci sledovat, co je nového, komentovat, občas něco na FB napsat, chci chatovat přes Facebook chat, chci číst notifikace a chci vidět, jak se blíží eventy, kterých se účastním. A to jde v pohodě i bez webu facebook.com.

Nejdřív to nejdůležitější - sledování feedu vašich přátel. Objevil jsem skvělou webovou službu HootSuite. Ta umožňuje sledovat feedy z různých webových služeb na jedné stránce vedle sebe. Já přes to sleduji Facebook, Twitter a LinkedIn. Konkrétně u FB jde dělat všechno co na webu - náhledy fotek, komentování, lajkování. Publikování toho taky hodně umí - vygeneruje např. náhled odkazu. A hlavně si můžu vybrat, do jakých sítí chci publikovat, takže nemusím do všech sítí publikovat stejný obsah.

Facebook Chat používá dnes více lidí než ICQ. Jeho webové rozhraní je ale příšerné. Často se to odpojuje, někdy zpráva nedojde, někdy víckrát, hrůza. Naštěstí jde FB chat přidat do libovolného Jabber klienta. Já používám instant messenger Digsby, který už má FB chat zabudovaný (a spoustu dalších IM sítí). Pak vůbec neřeším, na jaké IM síti uživatel zrovna je.

Facebook Events (odmítám český překlad události, jsou to akce) jsou taky užitečná  věc. Organizace akcí je jednoduchá a jasně pak vidím kdo jde a kdo ne. Dají se jednoduše zorganizovat i masové akce. Abyste viděli, kdy akce bude a co se bude dít nemusíte chodit na facebook.com. Facebook umožňuje sdílet akce ve formátu iCal. Tomu rozumí různé kalendáře, já používám Google Calendar. FB akce mám pak přehledně ve svém kalendáři (a automaticky i ve svém Android mobilu). Odkaz na exportování akcí do iCalu najdete dole na facebookové stránce s akcemi. Nebo to lze taky provést přes službu FBCal, ta umí do Vašeho kalendáře přidat také narozeniny vašich kamarádů.

Poslední nutnou věcí jsou notifikace - je důležité vědět, když vás někdo otaguje na fotce, když vás někdo požádá o kamarádství, nebo reaguje na váš comment. Zde je nastavení jednoduché, Facebook umožňuje notifikace zasílat na e-mail, takže zamiřte do nastavení Facebooku.

Uvedenou čtveřici nástrojů používám už přibližně měsíc a jsem velmi spokojen. Neztrácím čas na webu facebook.com a přitom nepřicházím o nic, co Facebook nabízí. Tyto nástroje jsou v lecčems i lepší - ve feedu vidím i Twitter a LinkedIn, Facebook chat mám spolehlivý a integrovaný do IM a kalendář akcí mám více přehledný a synchronizovaný s mobilem.

No comments:

Post a Comment