Sunday, February 11, 2007

Televize? Přežitek! Let’s go online!

Také Vás štvou trapné seriály na Nově, Primě a ČT1? Hodinové zprávy? Reklamy každých 30 minut? Teleshopping? Béčkové filmy a dobré filmy zmršené dabingem? Vyhoďte televizi a pořiďte si raději pořádné připojení k internetu!
Na televizi už se nedívám několik let. Zjistil jsem, že internet dokáže televizi plně nahradit a dokonce převýšit. Budoucnost zábavy založené na sledování audiovizuálních záznamů se totiž jmenuje video-on-demand – jinými slovy, díváte se přesně na to co chcete, a ne na to co zrovna „dávají“. To je možné díky internetu už dnes.

Hodně lidí sleduje televizi kvůli zprávám. V dnešní době ale člověk potřebuje informace hned, ne až „v půl osmý“. Internet vše tohle nabízí. Doporučuji server aktuálně.cz , je velmi přehledný a kromě článků obsahuje audio i video reportáže.

Lidé sledují televizi, protože se chtějí bavit. Úroveň zábavných pořadů v českých televizí je ale imho příšerná. Komunikujte po ICQ, hrajte hry na internetu, stahujte vtipná videa a o zábavu budete mít postaráno.

Lidé sledují televizi také kvůli filmům. Chcete vidět film dva roky po premiéře, plný reklam a zmršený nekvalitním dabingem? Sledujte televizi. Já preferuji si film stáhnout v originále v DVD kvalitě tak měsíc po premiéře, podívat se na něj kdy chci, s kým chci a kolikrát chci. Říkáte, že to je nelegální? Není! V České republice je stahování filmů legální, pokud je zároveň nesdílíte. Lze toho dosáhnout například stahováním z tzv. quick upload serverů jako jeRapidShare , eDisk atd. nebo přes P2P síť DirectConnect (pokud sdílíte pouze legální data a nemáte klienta, který automaticky sdílí to, co stahujete)

A nakonec to nejvíc milované televizními diváky – seriály. Seriály v českých televizích jsou nízkorozpočtové, bez zajímavé zápletky, nekonečné, herecké výkony taky nic moc. Koukněte se radši na seriály, které běží momentálně ve Spojených státech. Díky internetu to není žádný problém! Opět můžete seriály sledovat kdy chcete a připravte se na špičkové herecké výkony, nečekané zvraty, dechberoucí efekty, zajímavou psychologii postav a prostě skvělou zábavu! Navíc na internetu nejste sami, kdo tyto seriály sleduje. Lehce seženete české titulky, nebo svoji závislost budete prohlubovat na diskusních fórech s jinými nadšenci :) A poslední a neméně důležitý klad – při sledování amerických seriálů se zábavnou formou naučíte moderní angličtinu – zjistíte jak se doopravdy v Americe mluví, jak se vyjádřit v různých situacích, váš „listening skill“ vylétne do výše. V české škole byste se tohle nikdy nenaučili.

Doporučil bych Vám pár skvělých seriálů:

Stargate

Legendární seriál, který se vysílal i u nás, ale po 6.sérii se Nova rozhodla nekoupit další díly. Stargate přilévá novou krev do sci-fi žánru, protože se odehrává v současnosti a ne v „blíže neurčené budoucnosti“. Myšlenka hvězdných bran spojující jednotlivé planety je jistě zajímavá, ale tak po 6.sezonách už trochu ztrácí na atraktivnosti. Naštěstí seriál v posledních letech chytil „druhý dech“, objevili se noví nepřátelé Ori, povznesené bytosti s neomezenou mocí, která se zakládá na počtu lidí, kteří je uctívají. Objevují se zde zajímavé myšlenky o náboženství, manipulace s lidmi a slepé víře. S novými herci je seriál také akčnější a vtipnější. Ke klasické Stargate SG-1 přibyl také spin-off Stargate Atlantis, který není až tak originální (Další tým bojuje s nepřáteli v jiné galaxii), ale vše zachraňuje dr.Zelenka, český herec, který občas utrousí českou hlášku, které Amíci rozhodně nerozumí :)

Fan page

Battlestar Galactica

Nejlepší sci-fi seriál co jsem dosud viděl, řekl bych. Zpočátku jsem k němu byl dost nedůvěřivý, čekal jsem klon StarTreku, protože děj se z velké části odehrává na jedné vesmírné lodi – Battlestar Galactice. Byl jsem ale rychle vyveden z omylu, seriál boří všechna zavedená klišé. Vyniká především mimořádně zajímavou psychologií postav. Postavy zde nejsou jenom kladné a záporné, každá postava má svoje klady a zápory, své cíle a neduhy, které se na ději projevují. Děj je dosti nepředvídatelný, plný šokujících překvapení. Řeší se tu také dost dilemat – morálních, ohledně vztahu člověka ke stroji i v mezilidských vztazích. Samotná technologie tu není to hlavní, v dnešní době už nikdo není přilepen na obrazovce jenom kvůli ukázkám budoucí technologie, protože dnes se stačí rozhlédnout okolo sebe. Samozřejmě nechybí ani obrovské a realistické vesmírné i pozemní bitvy. Je toho moc, proč je Battlestar Galactica tak zajímavá, mohu jenom doporučit.

Fan page

How I Met Your Mother

Tento seriál je z trochu jiného soudku – sitcom. Dá se přirovnat k Přátelům, ale hlavní postavy jsou mladší a realističtější. Řeší se tu ohrané téma „jak najít tu pravou“, ale originálním způsobem – otec vypráví svým pubertálním dětem, jak se žilo v roce 2006 neobyčejně vtipným způsobem. Vtipnost ale není na úkor inteligence postav. Nesmějeme se postavám, ale situaci, která nastala. Postavy jsou normální lidé, do kterých se lze snadno vcítit. Navíc podle mě dobře odráží realitu života mladých Američanů, pokud se chcete poučit jak to v Americe chodí a výborně se přitom pobavit, také mohu jenom doporučit.

Fan page

Futurama

Legendární seriál od tvůrců seriálu Simsonovi. Na Simpsonovi jsem v minulosti koukal, ale nepřišli mi tak vtipní. Je to hodně americký seriál a hodně narážek tam nemůžeme jako Češi pochopit. Futurama je ale jiná. Odehrává se v budoucnosti, ale výborně paroduje úplně všechno z naší doby i ze světa sci-fi. Je to tak trochu parodie na seriál, postavy jsou srandovní, zápletka je většinou ta nejvíc nepravděpodobná. Ale to všechno je uděláno schválně a s velkou dávkou humoru. Pokud Vás to chytne, nepřestanete se smát od začátku do konce. Vřele doporučuji!

Fan page

No comments:

Post a Comment